Моето тяло

Хората сме колкото еднакви, толкова и различни. Всеки се отличава със своите собствени предпочитания, интереси, вярвания, таланти и черти на характера. Различаваме се и по начина, по който изглеждаме – като започнем с цвета на очите и стигнем до размера на обувките, които носим. И това е чудесно! Със своята индивидуалност и различия, всеки един от нас допринася за многообразието и пъстротата на света.

Начина, по който изглеждаме, оказва влияние върху това как другите ни възприемат и как ние самите възприемаме себе си. Характерно за тийнейджърството е, че ставаме особено чувствителни и взискателни към външния си вид и по тази причина винаги си намираме недостатъци, за които да се притесняваме. Или сме прекалено високи, или прекалено слаби, намираме се за пълни или не харесваме извивките си.Често, съсредоточавайки се върху недостатъците си, спираме да забелязваме качествата си. Самочувствието ни започва да страда, което се отразява насоциалната ни активност и отношенията ни с другите. Това може да стане причина да носим облекло, което не ни харесва, да подлагаме организма си на непосилни диети, да отказваме занимания, в които тялото ни е изложено показ или да отбягваме общуване с връстници, които считаме, че физически ни превъзхождат.

Понякога пък се присмиваме на чуждите недостатъци или се отнасяме с пренебрежение към някой, само защото изглежда по определен начин, без да си даваме сметка, че така може да накърним чувствата му. Или обратното – възхищаваме се или завиждаме на някой, само защото изглежда добре.

Част от израстването е да осъзнаем, че няма идеални хора. Не се страхувайте да бъдете несъвършени и се гордейте с това, което сте. Научете се да обичате тялото си такова, каквото го е създало природата. Работете върху самочувствието и мисленето си. Обърнете внимание на това, което харесвате в него, отколкото на несъвършенствата му. Ако вие мислите, че сте привлекателни, тогава и другите ще мислят така за вас.

Разбира се, грижата за тялото е много важна. Нашето тяло е домът на нашата душа. И тя ще го обитава през целия ни живот. Затова, погрижете се за него – спазвайте добра лична хигиена, хранете се здравословно, спортувайте, отделяйте си време за почивка, избягвайте вредни субстанции като цигари и алкохол. Това е най-прекия път към поддържане на добър външен вид, тонус, самочувствие и здраве.

Ако си измъчван от притеснения, свързани с външния си вид или търсиш начин да го подобриш, поговори с родителите си или личния си лекар. Те могат да ти дадат добър съвет. 

 

Не се колебай да се свържеш и с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111 – безплатно и анонимно! Ние сме тук за теб. НЕ СИ САМ!