Домашното насилие не е еднократен акт – веднъж случило се, със сигурност ще се повтори. Въпреки това, голяма част от хората не само не говорят за проблема, а някъде дори го оправдават.

Ако в една връзка например, съпругът се чувства овластен като глава на семейството да разрешава възникнал конфликт чрез насилие върху съпругата или децата, това би довело до разпад на семейството или тежки последици върху някой от членовете.

Независимо от причините, които водят до насилие в семейството – било то физическо или психическо, факт е, че самите насилници имат сериозни личностни конфликти и са били жертва на насилие. Такъв акт на насилие се случва, когато в една връзка единия човек се опитва да контролира и да доминира над другия. Контролът започва с психологическо и емоционално насилие и завършва с физическо насилие.

Причините за упражняване на домашно насилие могат да бъдат от всякакво естество – ревност, бедност, безработица, алкохолна зависимост, наркотична зависимост, психични заболявания.

Много често, жертвите на домашно насилие се опитват да отричат или да прикриват наличието му.

В случай, че забележите някои от следните признаци при дете, моля бъдете внимателни:

При наличие на физическа злоупотреба се наблюдават натъртвания и синини, за които жертвата няма адекватно обяснение. Това могат да бъдат синини под очите, спукани устни, лилави белези по шията, синини по ръцете и краката. Носенето на дрехи с дълги ръкави, шалове и въобще неподходящи за сезона дрехи също могат да бъдат сигнал за насилие, както и носенето на тежък грим и слънчеви очила в неподходящо време.

 При наличие на психическо и емоционално насилие, поведението на детето – жертва се променя като се демотивира от обичайни неща, които са му харесвали преди, закъснява или отменя срещи, проява на неприкосновеност към личния живот, тревожност, изблици на плач, тъга, безпомощност, отчаяние и вина.

 В такова състояние на безпомощност и страх, жертвата може да откаже всякакъв вид помощ от приятели, роднини, близки или професионалисти.

Важна характеристика при домашното насилие е вменяването на чувство на вина за случващото се – жертвите са склонни да обвиняват единствено себе си, дори в някои случаи да оправдават насилника.

Ако тази тема поражда въпроси в теб, разпознаваш себе си или някой познат, не се колебай да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!