Въвличане в родителски конфликт

Конфликтна ситуация може да се случи във всяко семейство. Важно е с Вашия партньор да успеете да обсъдите и разрешите тази ситуация, без участието на децата. По този начин ще ги предпазите от негативни последици.

В случай, че  децата разберат, най-важното е да ги уверите, че те не са проблема в конфликтната ситуация. Замислете се – от раждането им, вие родителите сте най-близките до тях хора, модели за подражание – въобще целият им свят. Всичко, което очакват от вас е обич и подкрепа.

Избягвайте да спорите пред децата си, не им задавайте разстройващи въпроси за партньора си, не критикувайте партньора си пред тях. Не ги карайте да се чувстват така, сякаш трябва да крият положителните си чувства към Вас от другия или обратно.

Ако имате проблем с конфликти или сте мислили за раздяла, добре е Вие или Вашия партньор да помислите и да обсъдите как да получите помощ заедно – например при семеен терапевт. Подобен вид консултиране би ви помогнало да установите причината за конфликта между вас и да намерите практическо решение.

Ако тази тема поражда въпроси в теб, разпознаваш себе си или някой познат, не се колебай да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!