Здравословен проблем в семейството

В някакъв етап от живота се появяват трудни ситуации – наличие на здравословни проблеми при родителите на детето или други важни за него хора в семейството.

Естествената реакция на родителите е да предпазят децата от тези новини, но това не е добрия начин. Важно е да помогнете на децата да разберат какво се случва и да ги подготвите по-лесно да преодолеят случващото се с любимия им човек, както и евентуално неизбежните трудни моменти, които могат да възникнат.

Важно е да обсъдите с Вашия партньор как да кажете новината на детето и да прецените как би му повлияла. Това зависи от възрастта на детето. Когато е по-малко, то може да се притесни, че и то и другите членове на семейството могат да се разболеят от същата болест.

Използвайте прости и ясни фрази и бъдете честни, когато разговаряте по тази тема с детето. Това не значи, че трябва да му казвате и най-малката подробност.

Опитайте да се справите с тъгата – детето ще ви наблюдава като родители за всички признаци. Обяснете им как това ще повлияе на ежедневието му – например „Татко е болен. Докато оздравее, от утре дядо ти ще те кара до училище и на плуване“. Успокойте ги, че всичко е под контрол и че сте помислили и планирали всичко необходимо за тях.

Имайте готовност за всякакви реакции – детето може да бъде ядосано, гневно или тъжно.

Ако тази тема поражда въпроси в теб, разпознаваш себе си или някой познат, който се нуждае от подкрепа, не се колебай да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!