Животът в училище

Училището е неразделна част от живота на всеки. Освен, че прекарваме дванадесет години в интензивно учене и усвояване на нови умения, това е и мястото, където срещаме приятели за цял живот, сблъскваме се с първите любовни трепети и разочарования, посрещаме предизвикателствата и промените на порастването, учим се да се справяме с конфликтни ситуации и откриваме света около нас. Именно в това се крие магията на училището!

В първи клас все още сме плахи от непознатото, от голямата сграда и дългите коридори.

Втори – трети клас вече сме по-смели. Познаваме повечето деца и учители, а и вече не сме най-малките.

Четвърти, пети, шести клас. Вече знаем как стоят нещата тук. Знаем коя лелка в стола дава допълнително десерт и при кой учител не бива да се преписва. Натрупали сме години опит, но има още толкова нови и непознати неща за откриване. Случва се да се спречкаме с някой съученик или да забъркаме някоя друга каша.

Седми – осми клас. Като че ли отново сме в първи клас, но този път по-самостоятелни. В новото училище, нещата и хората са различни, но някак си познати. И тук има дълги коридори, цветя в учителската стая, строги и ведри учители, много деца – и по-големи, и по-малки, и по-смели, и по-плахи. Понякога е трудно да намериш новото си място.

Девети – десети клас. Самото учене вече не е толкова интересно. Има други, по-важни неща, като първото влюбване или скарването с най-добрия приятел. Как да се подготвяш за матури, когато мислите са заети от вълнения и притеснения, с които досега не си се сблъскал?

Единайсет – дванайсет.. Оглеждаме се и дългият коридор не е толкова дълъг, както ни се струваше в първи клас. Чиновете са се смалили наполовина. Сбогуваме се, но сме щастливи. Тъжни сме, но и нетърпеливи да потеглим по пътя, който сме избрали.

Толкова бързо мина, а толкова много неща ни се случиха в това училище! Има случки, които ще помним завинаги и ще разказваме при всяка удобна възможност. А има и неща, които ще ни се иска да забравим, да не са се случвали, да не сме ги виждали…

Ако все още не си извървял своят училищен път и се случват неща, които те карат да се чувстваш притеснен, объркан, неразбран, обиден, наранен, отхвърлен, важно е да знаеш, че винаги можеш да се обърнеш към училищният психолог. 

Можеш да се свържеш и с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА, като набереш 116 111. Ние ще изслушаме всичките ти тревоги и заедно с теб, ще потърсим решение. НЕ СИ САМ!