Приятелство

Приятелството е една от най-значимите връзки в човешкия живот, като през ученическите години потребността от него е най-осезателна.

Някои хора са по-общителни и лесно създават приятелства. Други са по-свити и затворени, по-трудно инициират социални контакти и съответно – общуват с по-ограничен кръг хора. Приятелството обаче не се измерва в количество и не винаги тези, които са обградени с много хора, имат истински приятели. За истинско приятелство говорим тогава, когато отношенията помежду ни се основават на взаимна симпатия, разбиране, помощ и подкрепа. Когато си имаме доверие и сме лоялни един към друг.

Приятелството не се случва за един ден. То е дълъг процес, в който двама души се опознават, намират общи интереси, споделят идеи и уважават различията си. Пътя на приятелството е осеян с много незабравими моменти и перипетии, в които се смеете и плачете заедно, споделяте тайните си, влизате в беди, търсите решения, скарвате се и после се сдобрявате. Всяко приятелство е уникално само по себе си и всеки един от хората, с които общуваме има различна и незаменима роля в живота ни. Затова цени приятелите си и се отнасяй към тях така, както очакваш те да го сторят с теб.

Ако ти е трудно да създадеш приятелства и се чувстваш самотен, неразбран или отхвърлен, свържи се с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

Натиск от връстници

Приятелите имат силно влияние върху преживяванията ни, как възприемаме себе си, как се държим, в какво вярваме и как разбираме света около нас. Затова избора ни на приятелска среда е изключително важен!

Нормално е когато хората прекарват дълго време един с друг да започнат да си подражават. Ако сте обърнали внимание, приятелите често се обличат по сходен начин, харесват една и съща музика, използват едни и същи изрази и въобще се държат еднакво. Това се дължи на влиянието, което си оказваме взаимно с хората, които общуваме. За социален натиск говорим тогава, когато правим неща, които при други обстоятелства не бихме направили. Правим го за да се почувстваме приети, харесвани и ценени от хората, с които искаме да дружим. Натискът от връстници не винаги е нещо лошо. Понякога ни помага да опитаме и открием нови неща като това, че не е чак толкова трудно да се кара скейтборд, или че настолните игри всъщност не са толкова скучни, да преодолеем някои свои страхове и да станем по-уверени в себе си. Но влиянието на приятелите ни може да се окаже и отрицателно като ни подтикне към поведение и избори, които са вредни за нас – например тютюнопушене и бягство от училище. За да се справиш със социалния натиск е необходимо да намериш баланса между това да бъдеш себе си и да се впишеш в приятелската си среда. Да се научиш да казваш „не” на нещата, които не ти харесват и които могат да ти навредят, дори ако на това приятелите ти реагират с присмех или отхвърляне. Това ще ти помогне не само да подбереш правилно приятелите си, но и да се научиш да правиш съзнателен избор, да отстояваш себе си и да поставяш граници в отношенията си с другите, което ще ти полза през целия живот.

Ако чувстваш, че приятелите ти имат вредно влияние над теб, поговори с някой възрастен, на който можеш да се довериш – учител, родител или психолог. 

 

Можеш да се свържеш и с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!