email 200

За деца

Какво значи да посещаваме психолог, психиатър, психотерапевт?

za-detsa-article-imageАко човек има някакъв здравословен проблем, то той търси помощта на лекар, за да се оправи и почувства по-добре. Но понякога има проблеми и болка, които не са физически и не могат да се разрешат толкова просто като зачервено гърло или навехната ръка.

Когато хората имат проблеми с начина, по който се чувстват или по който се държат, то те могат да потърсят помощ от психолог, психиатър или психотерапевт. Това са хора, които имат специално обучение, за да помагат на хората да се справят със своите мисли и чувства, така че да се почувстват по-добре. Психолозите, психиатрите и психотерапевтите, които работят с деца, се опитват да разбират света на децата, начина, по който децата мислят, как израстват и как да се справят с трудни ситуации. Те работят предимно като говорят с децата и им помагат да разберат по-добре каква е причината за проблемите им вкъщи или в училище, за да може да се намери начин децата да се почувстват по-спокойни и по-добре.

Защо едно дете би потърсило такава помощ? Често в живота ни има трудни ситуации на разочарование, тревога, страх, на неразбирателство с близките, когато търсим начин да излезем от тази ситуация и да се почувстваме отново добре и спокойни, но не намираме начина сами. Ако си дете и имаш проблеми със съучениците си, братята или сестрите си, с мама или татко, или пък се чувстваш притеснен/а, напрегнат, неуверен, то би могъл/а да поговориш с психолога в училище за това. Ако имаш проблеми с ученето или вниманието, ако оценките или домашните ти не са толкова хубави, колкото би ти се искало, можеш да потърсиш съвет или помощ, като просто поговориш за това.

Други причини да потърсиш помощ могат да са, ако си много срамежлив или трудно завързваш приятелства, ако си тъжен, уплашен или разтревожен. Ако родителите ти се развеждат или ако някой твой близък почине, да се виждаш с психотерапевт е един добър начин да споделиш преживяванията си с някой, който ще е внимателен и загрижен и който ще е готов да те изслуша и подкрепи, защото това са много тежки моменти в човешкия живот, когато е много трудно да се справим сами.

Понякога децата стават жертва на тормоз или някои твои връстници имат проблеми и психолозите, психиатрите и терапевтите могат да им помогнат.

Какво се случва, когато отидем при психолог?

Психолозите, подобно на лекарите, имат кабинети, но  в тези кабинети няма да те преглеждат като в кабинета на лекаря. Просто можеш да седнеш на някой удобен стол и да говориш, да играеш или да рисуваш. В този кабинет няма игли или инжекции, нито лекарства. Ако имаш трудности в училище, психологът може да те помоли да решиш някоя задача или да подреждаш пъзел – това може да им е полезно да разберат как мислиш и се учиш. Ако имаш трудности във взаимоотношенията с някой близък или конфликти, например в училище, то психологът може да ти предложи да нарисуваш нещо, което да ти помогне да разкриеш как се чувстваш и как виждаш проблема, защото за психолога е важно да види нещата от твоя гледна точка и как ти ги преживяваш; той не е човек, който да те упреква или наказва.

При тези срещи трябва да се чувстваш удобно. Това означава, че не трябва да правиш нищо, което не би искал да правиш и че може да не говориш за неща, за които не ти се говори. На първите срещи мама и татко може да дойдат с теб. Тримата може да поговорите заедно за преживяванията ти, за някой проблем или ситуация, но не и за неща, които биха те притеснили.

Първата среща е, за да може да стане по-ясно какво ти е трудно и от каква помощ имаш нужда и за да може психологът или терапевтът да те опознаят малко по-добре. При следващите си срещи двамата можете да работите, за да решавате проблеми. Можете да се виждате всяка седмица или месец или по-рядко. Понякога могат да те помолят да си водиш дневник между срещите ви, в която да описваш чувствата си.

Можеш да решиш сам дали да кажеш на хората, че ходиш на консултации или да прецениш да запазиш тази информация за себе си. На кого и дали да кажеш е твое решение.

Да потърсиш помощ не е сложно. Някои деца смятат, че да получаваш психологическа помощ означава, че са слаби или „смахнати”. Това не е вярно. Ако имаш нужда от помощ, най-разумно е да я потърсиш. Всички имат проблеми понякога и най-умното нещо е да търсиш начин как да ги разрешиш.

Какво ново?

На 17 май отбелязваме деня на Child Helpline International - глобалната мрежа на телефонните линии за помощ на деца.

Историята на Child Helpline International започва преди 25 години в Индия. Основателката на фондацията Jeroo Billimoria е социален работник и е работела с деца  от улицата. Тя дала на децата, с които работела своя телефонен номер и им казала, че могат да й се обаждат по всяко време в случай, че имат нужда от помощ.

Телефонът не спрял да звъни!

Jeroo Billimoria осъзнала, че тези деца имат нужда от някого, с когото да поговорят или да бъде до тях в труден момент. Това довело до създаването на първата и единствена телефонна линия за помощ на деца в Индия. Доброволци започнали да отговарят на обажданията на децата, както и да работят с тези от тях, които имат нужда от помощ. Събраните данни от позвъняванията се превърнали във важна информация, използвана при създаването на политики, насочени към закрила на децата.

Постепенно идеята на Jeroo Billimoria се превръща в глобална концепция. Има две причини за това. Едната е, че самите деца са показвали чрез обажданията си потребността от такава линия. Втората е, че социалната работничка разпознала необходимостта да разпространи своя опит и в други страни, за да помогне на възможно най-много деца чрез създаването на глобална мрежа.

Днес мрежата на Child Helpline International обхваща 178 телефонни линии за деца на 143 държави.  

Линиите за помощ на деца предоставят възможност на децата и младите хора да споделят за своите проблеми, да потърсят възможност да се справят с трудните ситуации. Консултантите обсъждат с децата темите, които ги вълнуват, изслушват техните притеснения и страхове и при необходимост осигуряват помощ от системата за закрила на детето. Всеки ден хората, които работят на телефонните линии, дават на младите хора разбиране и подкрепа.

Днес отбелязваме международния ден на Child Helpline International с убеждението, че тази глобална мрежа дава и ще продължи да работи за развитието на телефонните линии за деца по цял свят и за това всички деца, които имат нужда от помощ и подкрепа, да имат достъп до такава. 

116111

polezna-informaciq

Question-Mark-Post-Its