email 200

За деца

Натиск от връстници

za-detsa-article-imageКакво означава натиск от връстници?

Твои връстници да оказват натиск върху теб означава да те убеждават или карат да правиш неща, които невинаги желаеш или харесваш. Понякога, за да бъдем приятели с някого започваме да се държим по различен начин, за да му се харесаме и спечелим одобрението на този човек.  Но в някои случаи това може да доведе до постъпки и решения, за които после да съжаляваме.

Защо хората се поддават на натиска от връстници?

Някои деца се поддават на влиянието от връстници, понеже искат да бъдат харесвани, да паснат в някоя група или просто защото се притесняват, че ако изглеждат различни и не правят това, което и другите, то ще станат прицел на насмешка и лошо отношение. Други деца го правят, защото са любопитни да опитат нещо ново. Идеята, че „всички така правят” може да повлияе на някои деца да пренебрегнат собственото си мнение и преценка за ситуацията.

Влиянието и натискът от връстници е нещо, с което под една или друга форма се сблъскват всички деца и тийнейджъри. Не може да избягаш от него: то е навсякъде. Без значение колко си популярен, колко си харесван или колко сте близки с твоите приятели, в даден момент от живота си можеш да се сблъскаш с натиска от връстници.

Доколко сме склонни да се поддаваме на влиянието и натиска от другите зависи в голяма степен от това как се чувстваме в собствената си кожа, доколко сме уверени в себе си.

Ако ти липсва увереност в себе си и правотата на собствената преценка, ако се чувстваш самотен и не ти върви в училище, ако си нямаш най-добър приятел и дори понякога ти се случва другите да се отнасят зле с теб, то може да се окажеш по-лесно под натиска на някого, който да ти внушава, че ако правиш определени неща ще бъдеш по-популярен и харесван. Така някои хора започват да бягат от училище, да не си готвят домашните, да пробват цигари, алкохол, наркотици и други неща, с които могат да навредят сериозно на себе си или на другите.

Как да се справим с влиянието от връстници?

Обикновено не е никак лесно да се устои на натиска на връстниците, но можеш да се справиш с това. На първо място е важно да сме наясно с това как се чувстваме спрямо една ситуация, какво смятаме за правилно поведение и след това да следваме преценката си, не натиска от някой друг. Добър начин да стаен това е да изготвиш наум план как да се справиш в някоя трудна ситуация, когато някой те убеждава или принуждава да направиш нещо, за което не си убеден или убедена, че искаш да се случи – например, да запалиш цигара, защото ‘така правят всички сега’. Представи си как можеш да реагираш, какво можеш да кажеш, за да отклониш подобни предложения и натиск. Да отиграваме подобни ситуации в главата е нещо като ‘репетиция’, тренировка, което прави по-лесно за нас да реагираме в реалната ситуация.

Много важно и ценно е да имаш край себе си приятели, с които споделяте общи идеи и цели и които не биха те карали да правиш нещо, което не искаш и смяташ за неправилно. Истинските приятели се стремят да разбират другия и да го подкрепят, не да му се налагат и да му поставят условия, например: „Ако не направиш това, ние вече няма да сме приятели.” Всеки има нужда от приятели и те са много важни, но трябва да са подходящите за нас приятели, които ни уважават и ценят такива, каквито сме, а не изискват да се променяме и да бъдем като тях във всичко. Когато имаме такива приятели, дори някой друг да се опитва да упражни натиск над нас, то с тяхна помощ и подкрепа е много по-лесно да се устои на това.  Ако си избираш приятели, които не употребяват наркотици, не бягат от час, не пушат и не лъжат родителите си, то тогава и ти самият едва ли би правил тези неща, дори и други деца да ги правят. Опитай се да помогнеш на приятел, който има трудности да устоява на натиска от връстници. Може да е от голямо значение за някое дете, ако просто му кажеш, че си до него и искаш да му помогнеш.

Никога не участвай в тормоз над други деца, боло чрез думи или действия – това не е начин да се печелят или поддържат приятелства. Твърдо откажи да участваш в нещо, което би наранило друго дете и открито заяви мнението си. Да отстояваш важните за теб неща може да вдъхнови и други деца да се справят.

Дори и ако трябва сам да се справяш с натиска от връстници, има неща, които можеш да направиш. Можеш просто да стоиш далеч от деца, които те принуждават да правиш неща, които знаеш, че не са редни. Можеш да им кажеш „не” и да си тръгнеш. Най-добре потърси други приятели или съученици, с които да прекарваш свободното си време.

Ако все още ти е трудно да се справиш с натиска от връстници, поговори с някого, на когото имаш доверие. Не се обвинявай, ако си допуснал грешка. Ако поговориш с родител, учител или с педагогическия съветник в училище, може да се почувстваш по-добре и да си по-подготвен за следващия път, в който може да станеш обект на влиянието на връстници.

Натискът от връстници се случва само ако ти му позволиш. Но ако не му разрешиш да те притеснява, то ще загуби своята сила. Тайната е да вярваш в себе си и да отстояваш собствените си възгледи.

Какво ново?

На 17 май отбелязваме деня на Child Helpline International - глобалната мрежа на телефонните линии за помощ на деца.

Историята на Child Helpline International започва преди 25 години в Индия. Основателката на фондацията Jeroo Billimoria е социален работник и е работела с деца  от улицата. Тя дала на децата, с които работела своя телефонен номер и им казала, че могат да й се обаждат по всяко време в случай, че имат нужда от помощ.

Телефонът не спрял да звъни!

Jeroo Billimoria осъзнала, че тези деца имат нужда от някого, с когото да поговорят или да бъде до тях в труден момент. Това довело до създаването на първата и единствена телефонна линия за помощ на деца в Индия. Доброволци започнали да отговарят на обажданията на децата, както и да работят с тези от тях, които имат нужда от помощ. Събраните данни от позвъняванията се превърнали във важна информация, използвана при създаването на политики, насочени към закрила на децата.

Постепенно идеята на Jeroo Billimoria се превръща в глобална концепция. Има две причини за това. Едната е, че самите деца са показвали чрез обажданията си потребността от такава линия. Втората е, че социалната работничка разпознала необходимостта да разпространи своя опит и в други страни, за да помогне на възможно най-много деца чрез създаването на глобална мрежа.

Днес мрежата на Child Helpline International обхваща 178 телефонни линии за деца на 143 държави.  

Линиите за помощ на деца предоставят възможност на децата и младите хора да споделят за своите проблеми, да потърсят възможност да се справят с трудните ситуации. Консултантите обсъждат с децата темите, които ги вълнуват, изслушват техните притеснения и страхове и при необходимост осигуряват помощ от системата за закрила на детето. Всеки ден хората, които работят на телефонните линии, дават на младите хора разбиране и подкрепа.

Днес отбелязваме международния ден на Child Helpline International с убеждението, че тази глобална мрежа дава и ще продължи да работи за развитието на телефонните линии за деца по цял свят и за това всички деца, които имат нужда от помощ и подкрепа, да имат достъп до такава. 

116111

polezna-informaciq

Question-Mark-Post-Its