email 200

За деца

Загуба и тъга

za-detsa-article-imageКакво е загуба и тъга?

Хората често се чувстват тъжни, когато загубят някого или нещо, което им е било близко. Тази тъга по нещо загубено се нарича тъга или скръб. Тъгата се появява, когато:

 • Загубиш приятел
 • Родителите ти се разделят или се развеждат
 • Когато загубиш домашен любимец
 • Когато почине някой, когото си познавал
 • Когато сменяш мястото, в което живееш, училището или дори страната
 • Когато разбереш, че някой твой близък е болен
 • Когато ти или някой твой познат е претърпял инцидент

 

Всички са преживявали загуба и тъга в някакъв момент от живота си

Има различни начини, по които хората скърбят. Някои от тях плачат много и се чувстват много разстроени. Понякога човек може да е тъжен, дори и без да плаче и това е съвсем нормално. Не се тревожи, ако другите плачат, а на теб не ти се плаче.

Възрастните често тъгуват различно от децата.

 

Ние всички сме различни

Възможно е да се почувстваш ядосан или шокиран. Може да си помислиш, че не е честно или да изпиташ вина и да се самообвиняваш. Може да се питаш: „ Сбърках ли с нещо?”. Отговорът е „НЕ” – вината не е твоя! Просто понякога такива неща се случват.

 

Какво става, когато тъгуваш?

Понякога скръбта може да те накара да се държиш различно в училище или вкъщи. Например може да ти се случи:

 • да не ти се говори с никого
 • да не се чувстваш много добре
 • да се държиш зле с приятелите си, без да го искаш
 • да ти е трудно да се справяш с домашните
 • да сънуваш кошмари
 • да се чувстваш самотен, защото родителите ти или други хора в семейството ти са тъжни и у дома нещата са различни
 • да се чувстваш различен
 • да се сещаш често за човека, който вече не е до теб

Всичко това може да ти се случи и не се чувствай изненадан, ако е така.

Когато загубиш някого или нещо, което е било важно за теб, отначало може да си малко изненадан и неподготвен за всички чувства, които това предизвиква у теб. Можеш да се чувстваш, сякаш светът изведнъж е станал по-различен. Възможно е да усетиш, че често се сещаш за минали неща или да искаш да се връщаш на места, на които си бил заедно с някой любим човек, който вече не е тук. Всичко това е нормално.

Възможно е в началото да усещаш, че не се справяш така добре, както преди или че ти е по-трудно. Нормално е да е така. Ако усетиш, че си разтревожен или че имаш нужда от компания, можеш да се обадиш на приятел или да помолиш някой от семейството си да прекара повече време с теб. Разходките и разговорите може да ти помогнат да почувстваш, че не си сам.

 

Добре ли е да се скърби?

ДА! Съвсем нормално е да се чувстваш тъжен, когато загубиш някого или нещо важно в живота си. Да скърбиш означава, че се опитваш да се справиш с онова, което си загубил.

 

Неща, които могат да ти помогнат, когато тъгуваш

 

Чувства

Помни, че е нормално да се чувстваш тъжен, ядосан, разстроен и наранен и това може да продължи известно време. Тези чувства може да бъдат по-силни или да отслабват. Не забравяй, че също така е съвсем нормално и да ти се иска да си весел и да се смееш понякога.

 

Плач

Да поплачеш може да ти помогне да се освободиш от всички натрупани в теб чувства. Можеш да потърсиш някое тихо и спокойно място, на което да останеш сам и да поплачеш.

Сбогуване

Да се сбогуваш с някой, когото си обичал, помага. Можеш да се сбогуваш, като напишеш писмо или имейл или като присъстваш на погребението. Някои хора обичат да пишат стихотворения или песни, с които да кажат: „Сбогом”.

 

Прави онова, което обичаш да правиш

Да правиш любимите си занимания може да ти помогне да се почувстваш по-добре, като например да излезеш с приятели, да гледаш филми, да слушаш музика или да спортуваш. Нормално е да се забавляваш и да се смееш, дори когато си в траур.

 

Поговори с някого

Да поговориш с някого, който ти е близък, за това как се чувстваш и през какво преминаваш може да ти помогне. Можеш да споделиш с някой от семейството, с приятел, учител или с училищния психолог.

Когато човек споделя, това помага по-добре да разберем как се чувства другият. Но помни, че е нормално, ако не ти се говори.

Може да откриеш, че възрастните около теб се притесняват и искат да ти помогнат. Ако скърбиш и искаш да поговориш, можеш да се обадиш и на Националната линия за деца 116 111. Ако нямаш телефон, можеш да ни пишеш и на имейл.

Какво ново?

На 17 май отбелязваме деня на Child Helpline International - глобалната мрежа на телефонните линии за помощ на деца.

Историята на Child Helpline International започва преди 25 години в Индия. Основателката на фондацията Jeroo Billimoria е социален работник и е работела с деца  от улицата. Тя дала на децата, с които работела своя телефонен номер и им казала, че могат да й се обаждат по всяко време в случай, че имат нужда от помощ.

Телефонът не спрял да звъни!

Jeroo Billimoria осъзнала, че тези деца имат нужда от някого, с когото да поговорят или да бъде до тях в труден момент. Това довело до създаването на първата и единствена телефонна линия за помощ на деца в Индия. Доброволци започнали да отговарят на обажданията на децата, както и да работят с тези от тях, които имат нужда от помощ. Събраните данни от позвъняванията се превърнали във важна информация, използвана при създаването на политики, насочени към закрила на децата.

Постепенно идеята на Jeroo Billimoria се превръща в глобална концепция. Има две причини за това. Едната е, че самите деца са показвали чрез обажданията си потребността от такава линия. Втората е, че социалната работничка разпознала необходимостта да разпространи своя опит и в други страни, за да помогне на възможно най-много деца чрез създаването на глобална мрежа.

Днес мрежата на Child Helpline International обхваща 178 телефонни линии за деца на 143 държави.  

Линиите за помощ на деца предоставят възможност на децата и младите хора да споделят за своите проблеми, да потърсят възможност да се справят с трудните ситуации. Консултантите обсъждат с децата темите, които ги вълнуват, изслушват техните притеснения и страхове и при необходимост осигуряват помощ от системата за закрила на детето. Всеки ден хората, които работят на телефонните линии, дават на младите хора разбиране и подкрепа.

Днес отбелязваме международния ден на Child Helpline International с убеждението, че тази глобална мрежа дава и ще продължи да работи за развитието на телефонните линии за деца по цял свят и за това всички деца, които имат нужда от помощ и подкрепа, да имат достъп до такава. 

116111

polezna-informaciq

Question-Mark-Post-Its